1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Hosting
  4. Waar moet ik op letten bij het kiezen van een goede webhost?

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een goede webhost?

Wie een eigen website wil bouwen of een webshop wil oprichten, zal in contact komen met webhosting. Om jouw website draaiende te houden, is het belangrijk dat je een goede hosting hebt. Maar hoe kies je die? Ik geef je graag enkele tips om in het achterhoofd te houden wanneer je op zoek gaat naar webhosting.

De klantenservice en bereikbaarheid

Een goede klantenservice is erg belangrijk wanneer je een webhosting kiest. Wanneer jouw website live staat, maar er ontstaan problemen, dan wil je natuurlijk dat je zo snel mogelijk geholpen wordt én met de juiste expertise. Kans is groot dat je er zelf niet alles vanaf weet.

Om te weten of de klantenservice goed is of niet, kijk je best eens in Google naar de reviews. Hier wordt vaak al snel duidelijk of mensen goed geholpen worden.

Laat je een nieuwe website bouwen? Dan is het handig om een webbouwer te kiezen die ook webhosting aanbiedt. Zo heb je één aanspreekpunt en heb je niet met meerdere partijen te maken. De kans is groot dat je webbouwer het ook uitbesteedt, maar hij of zij zal er meer kennis van hebben en waarschijnlijk ook beter contact met de webhosting om mogelijkse problemen aan te pakken. Daarnaast zal je webbouwer ook altijd het beste pakket kiezen qua prijs en kwaliteit.

Het juiste pakket kiezen

Ga je toch zelf aan de slag om een pakket te kiezen bij de webhosting? Dan zal je zien dat er enorm veel verschillen zijn. De grootste verschillenzitten hem vaak in de bandbreedtes, data opslag en snelheid van je website. Het is ook handig als je toegang hebt tot je FTP omgeving. Vaak denk je weinig nodig te hebben, maar let op, goedkoop is bij websites vaak duurkoop.

Het is dus belangrijk om niet voor het goedkoopste pakket te gaan. Deze hebben vaak slechte service, waardoor je aan je lot wordt overgelaten. Maar daarnaast kan het ook zijn dat de prestaties niet goed zijn, zoals de snelheid, waardoor het je SEO-waarde verslechtert.

Let ook op met tijdelijke aanbiedingen, zoals een gratis domeinnaam. Die bieden ze dan één jaar gratis aan, maar daarna betaal je de volle pot.

Naast alle goedkope ‘verleidingen’, kan je ook teveel betalen. Voor extra ruimte bijvoorbeeld die je achteraf niet nodig blijkt te hebben. Vergelijk dus zeker verschillende webhostings en verschillende plannen. Word je voor elk onderdeel gefactureerd of behoort het gewoon tot de service? Betaal je maandelijks of jaarlijks? En wat zeggen de reviews?

Een goede beveiliging

Hackers kunnen tegenwoordig bijna alles en jij wil natuurlijk dat jouw website goed beveiligd blijft. Jouw hosting zorgt voor de beveiliging van je website, dus kijk zeker wat de opties zijn bij de verschillende partijen.

Let er zeker op of er al bepaalde incidenten zijn geweest. Zo kan je opzoeken of de webhosting zelf al eens gehackt is of niet. Als dat het geval is, kan je beter even verder zoeken naar een andere partij.

Snelheid en prestaties voor jouw website

Als laatste is het belangrijk om te kijken naar de prestaties die de webhosting kan aanbieden. Het laatste wat je wil is dat je website uit te lucht wordt gehaald door een overbelaste server.

Uiteraard wil je ook dat je website zo snel mogelijk laadt. Dit heeft voornamelijk te maken met wat jij doet met je website, maar de basis ligt wel bij je webhosting. Laadsnelheid vormt een belangrijk onderdeel binnen SEO, dus is zeker een must als je je website zichtbaar wil maken.

Ontdek mijn support mogelijkheden voor jouw website

Shared Hosting

Er zijn verschillende soorten webhosting. Als je een kleine website hebt, kan je bijvoorbeeld ruimte op een server delen met anderen. Dat heet shared hosting en is een van de meest gangbare vormen. Het is ideaal voor websites met een laag aantal bezoekers en ook voordelig van prijs omdat je de capaciteit van de server deelt.

Uiteraard is dit niet aan de orde wanneer je een website hebt met veel bezoekers. Dan wil je dat alles snel engoed functioneert natuurlijk.

Managed Hosting

Naast shared hosting, wordt er ook nog een onderscheid gemaakt tussen managed en unmanaged hosting. Per hostingpartij verschilt de definitie hier wat van, maar ruim bekeken komt het erop neer dat bij unmanaged hosting je zelf je eigen hostingomgeving beheert. In het geval van managed hosting, zal je provider dit doen en ligt bij hen dus ook de eindverantwoordelijkheid.

Ik raad eigenlijk vooral managed hosting aan. Je hebt er (bijna) geen omkijken naar en meestal is deze vorm beter op vlak van snelheid en beveiliging.

Cloud hosting

Veel webbouwers maken gebruik van cloud hostingvoor hun hosting diensten. Hierbij wordt een verzameling van servers gebruikt die op verschillende locaties beschikbaar zijn. Hierdoor blijft de snelheid bewaakt en zijn er minder caching problemen.

Je merkt het dus al. Het kiezen van een goede webhosting is niet gemakkelijk. Bekijk voldoende partijen om een juiste keuze te maken. Kom je er toch niet uit? Stuur me gerust een mailtje!

Ik ben nieuwsgierig! Heeft dit artikel je goed geholpen?

Support nodig?

Niet gevonden waar je naar op zoek bent? Of kom je er nou echt niet uit? Je kan mij altijd een berichtje sturen met je vraag. Ik ben er voor je.
Help mij!