1. Home
 2. Knowledge Base
 3. WordPress
 4. Help, ik heb een White Screen of Death!

Help, ik heb een White Screen of Death!

Dan kun je te maken krijgen met het meest voorkomende probleem bij geen of te weinig onderhoud, namelijk het ‘White Screen of Death’. Dan kun je te maken krijgen met het meest voorkomende probleem bij geen of te weinig onderhoud, namelijk het ‘White Screen of Death’. In het Nederlands vertaald: witte scherm van de dood. Dat klinkt heftig, hè? Dat is het ook, maar gelukkig kun je dit probleem oplossen. Hoe je dat doet, ga ik je nu in deze aflevering uitleggen. Daarbij krijg je antwoord op de volgende vragen:

 1. Wat is het precies? En hoe ontstaat het?
 2. Hoe los je het op?
 3. Hoe kan ik herhaling van het probleem voorkomen?

White Screen of Death, wat is het en hoe ontstaat het?

Allereerst, wat is nou een White Screen of Death (afgekort: WSoD)? Een WSoD is een situatie die ontstaat als er een fout optreedt in de software van de website. Het gevolg is dat je website niet kan worden geladen. Het wordt daardoor niet meer weergegeven en in plaats daarvan krijgen bezoekers van het bijbehorende domein een wit scherm te zien. Vandaar de naam. Afhankelijk van welke browser bezoekers gebruiken, kan er ook nog een melding worden weergegeven, zoals: HTTP ERROR 500.

Over wat voor soort fouten hebben we het dan? Een WSoD wordt vaak veroorzaakt door PHP code fouten. PHP is een scripttaal die ervoor zorgt dat webpagina’s aangemaakt kunnen worden. Logisch dus dat door een fout daarin veroorzaakt de website niet goed geladen wordt. Een WSoD kan ook ontstaan als de limiet van het geheugen van je website is overschreden. Maar de meest voorkomende oorzaak is een fout in het WordPress thema of een plugin, waardoor een plugin niet meer samenwerkt met het thema. Dit is het geval als de front-end van de website niet werkt en je WordPress dashboard wel.

Hoe los je een White Screen of Death op?

Mocht je toch niet bij je dashboard kunnen komen, dan los je het op door deze 5 stappen te volgen:

 1. Log in op de FTP-omgeving
 2. Ga naar de map wp-content > plugins 3.
 3. Hernoem de map ‘Plugins’. Bijvoorbeeld: oud_plugins

Werkt de website nu weer en kom je wel in het dashboard? Dan weet je dat het aan één of meer van de plugins ligt. Ga nu verder met Stap 4.

 1. Geef de map met plugins weer de oorspronkelijke naam: ‘Plugins’
 2. De plugins zijn nu allemaal uitgeschakeld. Schakel ze één voor één in en kijk wat er gebeurt.

Wanneer je een plugin inschakelt en je krijgt weer een WSoD, dan weet je dat het deze plugin is die het probleem veroorzaakt en niet goed samenwerkt met het thema. Herhaal ter controle deze stappen en schakel bij Stap 5 als eerste de plugin in die niet werkt. Als je nu geen WSoD krijgt, dan kan de oorzaak een combinatie zijn van deze plugin en een andere. Ze werken niet meer goed samen en moeten geüpdatet of vervangen worden.

Als het niet aan een plugin ligt, dan kan het aan het thema liggen. In dit geval, wordt de oplossing al iets ingewikkelder. Wat erbij komt kijken, is het overschakelen op een standaard WordPress thema om te zien of de website dan wel wordt getoond. Ik raad je aan om dit niet zelf te doen maar contact op te nemen met een specialist. Ik kan een analyse voor je uitvoeren om de onderliggende oorzaak op te sporen en het probleem op te lossen. Daarnaast leg ik je uit hoe je het probleem kunt voorkomen.

Maak het je makkelijk met een onderhoudsabonnement

De meeste problemen voorkom je met regelmatig onderhoud. Dus onder andere door alle updates uit te voeren voor het thema en de plugins en de database te optimaliseren. In plaats van het zelf te doen, kun je ook gebruik maken van mijn onderhoudsabonnement. Dan richt jij je op je onderneming en zorg ik ervoor dat je website optimaal presteert. In ieder geval weet je nu wat je te doen staat als je problemen wilt voorkomen en hoe je een WSoD oplost.

Ik ben nieuwsgierig! Heeft dit artikel je goed geholpen?

Support nodig?

Niet gevonden waar je naar op zoek bent? Of kom je er nou echt niet uit? Je kan mij altijd een berichtje sturen met je vraag. Ik ben er voor je.
Help mij!