Selecteer een pagina
  1. Home
  2. Knowledge Base
  3. WordPress
  4. Hoe spam vermijden op je WordPress website?

Hoe spam vermijden op je WordPress website?

Hoe langer je je WordPress website al hebt en hoe meer verkeer er binnenkomt, hoe groter de kans dat hier ook spam tussenzit. Vaak komt er spam binnen op formulieren of reacties onder blogs. Het kan onschuldig lijken, maar het verstoort wel degelijk je site. Zeker in reacties onder een blog, kan het onbetrouwbaar overkomen en zal het ook slecht zijn voor je SEO. Gelukkig is er wel een optie om dit te filteren en ook te vermijden. Lees hier mee wat je eraan kan doen.

Spam via de formulieren

Krijg je veel spam binnen via de formulieren die je op je website hebt staan? Dan is het goed om te checken of je wel een bescherming aan hebt staan. Honeypot is een veelgebruikte manier, maar ik kies liever voor Google ReCaptcha. Je kent deze wel, die vraagt dan of je een robot bent of niet.

Het principe is dus ook vrij eenvoudig. Je voegt aan je formulier een extra verificatie toe om te vragen of de bezoeker wel een mens is. Er zijn verschillende soorten Captcha plug-ins, maar die van Google is veruit de strakste en meest gebruiksvriendelijke op de markt. Je hoeft geen rare cijfers of letters te herkennen, maar kan gewoon een vakje aanvinken waarmee je laat weten dat je geen robot bent.

Instellen van Google ReCaptcha

Om toegang te krijgen tot de Google ReCaptcha, moet je je site registreren voor de Google ReCaptcha API. Er zijn twee soorten van verificaties. V2 is de zichtbare versie waarbij je een selectievakje kan laten aanvinken. V3 is een onzichtbare versie aan de hand van Javascript. Daarbij hoeft de bezoeker niks te doen.

Wanneer je je hebt geregistreerd voor de Google ReCaptcha API, krijg je een ‘site key’ en ‘secret key’. Deze kopieer je en plak je in de plug-in op je WordPress website. In de sectie ‘enable recaptcha’ kan je dan de formulieren aanduiden. Klik op ‘Wijzigingen opslaan’ en je zal zien dat er een selectievakje komt te staan bij je formulieren.

Please note that if you use Google ReCaptcha, you must adjust your cookie notification. Do you want to know how? Feel free to send me an email!

Spam in je reacties

Krijg je juist spam in je reacties? Bijvoorbeeld op blogs op je website? Dan zijn er andere manieren om dit aan te pakken.

Reacties uitschakelen

De eerste manier is vrij hard, maar wel effectief. Je schakelt gewoon je reacties uit in je instellingen. Dit is natuurlijk afhankelijk van bedrijf tot bedrijf. Sommige blogs krijgen namelijk veel reacties van volgers en lezers, dus dan is het minder interessant om deze mogelijkheid uit te schakelen. Maar op websites waar reacties eigenlijk niet nodig zijn, is dit wel een optie uiteraard.

Om defunctie uit te zetten ga je naar je Instellingen en dan naar Discussie. Hier kan je een selectievakje aanvinken waarbij je mensen niet meer toelaat om te reageren op nieuwe posts.

Reacties modereren

Is het voor jouw website geen optie om de reacties uit te zetten? Dan is het misschien wel een goed idee om ze te modereren. Door deze functie aan te zetten, krijg je een mail iedere keer als er een reactie wordt achtergelaten. Jij bepaalt dan handmatig welke reactie je toelaat en welke niet.

Deze instelling kan je ook vinden bij Instellingen > Discussie.

Reacties van ingelogde gebruikers

Heb je een website met een community die veel reacties achterlaat? Dan is het te veel werk om deze allemaal te modereren. Hier kan het een optie zijn om enkel reacties toe te laten van ingelogde gebruikers. Zo is de kans namelijk een stuk kleiner dat er spam wordt achtergelaten.

Ook dit kan je aanpassen bij Instellingen > Discussie > Overige reactie-instellingen.

Als je wel alle reacties wil toestaan, maar bepaalde onderwerpen wil vermijden, kan je in WordPress een ‘zwarte lijst’ maken van woorden die niet in de reacties mogen voorkomen. Spammers hebben meestal een zeer specifiek taalgebruik waarin ze refereren naar hun eigen website of iets willen verkopen. Woorden die hiermee te maken hebben, zet je eenvoudig op de verboden lijst. Die vind je bij Instellingen > >Discussie >> Comment Blacklist.

Naast woorden kan deze lijst ook e-mailadressen, URL’s en zelfs IP-adressen bevatten. Er bestaan online al kant-en-klare lijsten met woorden en URL’s die je liefst op je verboden lijst wil zetten, maar voor je zo’n lijst gebruikt, kijk je hem best even na. Zorg dat er zeker geen woorden in zitten die te maken hebben met jouw producten en/of diensten.

Extra bescherming via plug-in

Uiteraard bestaat er ook voor alles een plug-in. Ik raad Antispam Bee aan voor reactiespam. De plug-in blokkeert de spam gratis, zonder je gegevens naar een externe website te sturen.

Zodra je Antispam Bee hebt geïnstalleerd en geactiveerd, kan je in de instellingen zelf aanpassen wat hij wel en niet tegenhoudt. Dit hangt uiteraard af van je eigen voorkeur. Soms komt het voor dat ‘echte’ reacties ook geblokkeerd worden, aangezien het algoritme ook fouten kan maken. Het is daarom raadzaam om af en toe de spamlijst te controleren.

Spam rechtstreeks in je mailbox

Naast alle andere soorten spam op je website, die we redelijk makkelijk kunnen controleren, is het ook mogelijk dat je spam binnenkrijgt in je mailbox. Heb je hier last van? Dan is het raadzaam om mij even een mailtje te sturen. We kunnen dit zeker vermijden, maar het is een wat uitgebreider proces en lastiger om in een blog uit te leggen. Ik kijk graag samen met jou naar het probleem en probeer het zo goed mogelijk op te lossen.

Heb je nog andere vragen over spam of heb je hulp nodig bij je website? Neem gerust contact met me op!

Ik ben nieuwsgierig! Heeft dit artikel je goed geholpen?

Support nodig?

Niet gevonden waar je naar op zoek bent? Of kom je er nou echt niet uit? Je kan mij altijd een berichtje sturen met je vraag. Ik ben er voor je.
Help mij!