1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Hosting
  4. Kies je best voor shared of managed hosting?

Kies je best voor shared of managed hosting?

Wie vandaag een website bouwt, krijgt sowieso te maken met webhosting. Hoe je hier de beste partij uitkiest, heb ik in een eerdere blog al uitgelegd. In dit artikel zoom ik graag even in op de verschillen tussen shared en managed hosting. Zo weet jij hierna welke vorm het voordeligste is voor jouw nieuwe website!

Shared Hosting

Er zijn drie soorten webhosting die we kunnen onderscheiden: shared hosting, unmanaged hosting en managed hosting.

Wat houdt shared hosting in?

Als je een kleine website hebt, is shared hosting een goede optie. Hierbij kan je ruimte op een server delen met anderen. Het is een van de meest gangbare vormen van hosting en is vaak een pak goedkoper.

Ondanks dat shared hosting voordelig lijkt, is het maar de vraag of het de prestaties van je website ten goede komt. Vaak zit je met velen op een server, wat je website vertraagt of soms zelf uit de lucht haalt. Daarnaast kan je je website niet zo goed finetunen als met de andere opties.

Voor- en nadelen

Ik heb ze hierboven al kort aangehaald, maar ga er graag nog even dieper op in. Qua voordelen biedt shared hosting uiteraard een zeer laag tarief aan. Van €3 tot €25 per maand kom je er echt goedkoop vanaf. Binnen dat pakket krijg je vaak ook de kans om meerdere websites te hosten voor datzelfde tarief. Je snapt dat dit ergens moet mislopen.

En dat doet het ook. Door de lage inkomsten wordt de server zodanig volgepropt met websites (om de kosten te dekken) dat deze websites nooit een topsnelheid zullen halen. Daarnaast zal de laadsnelheid van jouw website ook afhangen van wat andere sites op dat moment met de server doen. Niet alleen minder performance dus, maar ook minder support en service.

Managed Hosting

Managed hosting is de andere optie naast shared hosting. Hier bestaan wel twee verschillende vormen in, waarvan unmanaged hosting enkel beschikbaar is voor wie er echt wat kennis van heeft.

Kort even over unmanaged hosting

Dit komt vrij weinig voor, omdat je hier dus volledig zelf aan de slag gaat met je webhosting. Het is vaak een goede optie voor start-ups met een kleiner budget, die toch de nodige kennis hebben van websites en development. Uiteraard brengt deze vorm ook risico’s met zich mee.

Wat houdt managed hosting in?

Managed hosting wordt vaak gebruikt door kleine tot middelgrote bedrijven die een website hebben waar redelijk wat verkeer op zit. Ze zijn bereid te investeren in managed hosting waarvan ze weten dat de hosting op maat is van hun CMS en dus betere prestaties levert.

Om je een inschatting te geven: de gemiddele WordPress managed hosting komt neer op zo’n €25 tot €150 per maand, afhankelijk van de grootte en behoeftes van de website.

Website laten bouwen? Ontdek mijn opties!

Nadelen van managed hosting

We starten deze keer met de nadelen, aangezien dit er een hoop voordelen volgen. Zoals je hierboven al leest, zijn er wat meer kosten verbonden aan managed hosting. Bij sommige pakketten zal je ook merken dat er limieten zijn op het aantal websites dat je kan hosten, het aantal bezoekers op de website en de plug-ins die je gebruikt.

Voordelen van managed hosting

Dan, de voordelen! Een van de grote verschillen tussen shared en managed hosting is de support die je krijgt. Als je een probleem hebt met je server/website wil je natuurlijk dat deze zo snel mogelijk opgelost wordt.

Naast de goede support, ben je er ook van verzekerd dat je website altijd goed zal presteren en kan je nog verder finetunen om de beste prestaties te bereiken. Één van de belangrijkste onderdelen is hier de snelheid van je website, die tegenwoordig ook van belang is voor je SEO. Deze snelheid wordt ook bekomen door datacenters bij jou in de buurt. Je website wordt niet gehost op een server in Amerika, maar bijvoorbeeld op een in Duitsland.

Managed hosting voorziet ook automatische back-ups zodat je nooit data verliest van je website. Daarnaast krijg je toegang tot functies die handig zijn voor ontwikkelaars, zoals bijvoorbeeld een staging website waarop je nieuwe dingen kan uitproberen zonder je huidige website al te moeten veranderen.

Als laatste ben je bij managed hosting er zeker van dat je website goed beveiligd wordt. Wanneer je een server kiest met shared hosting, is de kans dat een hacker jouw website kan binnendringen een pak groter. Dat wil je natuurlijk niet!

Waar gaat mijn voorkeur naar uit?

Je merkt het waarschijnlijk al, maar mijn voorkeur gaat uit naar managed hosting. Je betaalt wat meer, maar je krijgt er zo enorm veel voordelen voor terug.

Zoek jij een nieuwe hostingpartij met volledig onderhoud? Laten we in gesprek gaan

Ik ben nieuwsgierig! Heeft dit artikel je goed geholpen?

Support nodig?

Niet gevonden waar je naar op zoek bent? Of kom je er nou echt niet uit? Je kan mij altijd een berichtje sturen met je vraag. Ik ben er voor je.
Help mij!