1. Home
 2. Knowledge Base
 3. WordPress
 4. Kom je mee op mijn WordPress dashboard rondleiding?

Kom je mee op mijn WordPress dashboard rondleiding?

Wanneer je de database klaar hebt en het installatieproces succesvol hebt doorlopen, kun je toegang krijgen tot de backend van de website via het WordPress dashboard. Ik kan me voorstellen dat je even moet wennen wanneer je hier voor het eerst komt. Daarom neem ik je in deze aflevering mee op een WordPress dashboard rondleiding. Daarbij gebruik ik de Nederlandse termen. Als je de Engelse termen wilt weten, bekijk dan de Engelse versie van deze aflevering. Bij mijn rondleiding krijg je antwoord op de volgende vragen:

 1. Wat kan ik met de verschillende onderdelen van het dashboard?
 2. Hoe maak ik een menu aan?
 3. Hoe pas ik dit menu aan?

Welkom bij WordPress!

Als eerste ga je inloggen. Dat doe je door in het adresveld van je browser, je domeinnaam aan te vullen met ‘/wp-admin’: https://domeinnaam.com/wp-admin. Als je WordPress gekoppeld hebt aan een bestaande website, dan voer je de bestaande naam in in het adresveld. In ieder geval kom je dan op je loginpagina terecht. Daar voer je de username en password in die je bij de installatie hebt gecreëerd en zo kom je terecht op je dashboard. Bovenin het dashboard vind je de ‘toolbar’. Als je daar op je websitenaam klikt, krijg je je nieuwe website te zien. Die stelt nu nog niet zo veel voor, maar dat zal na deze rondleiding snel veranderen als je eenmaal met je website aan de slag gaat.

Klik nu maar op ‘Dashboard’ links bovenin het scherm, onder de toolbar, en je ziet in het veld rechts de kreet ‘Welkom bij WordPress!’, met daaronder allerlei acties in de vorm van ‘widgets’ die je uit kunt voeren. Ik ga je wegwijs maken aan de hand van het navigatie hoofdmenu aan de linker kant, want daar kun je alle acties uitvoeren om je website te maken en onderhouden.

Rollen en bevoegdheden in het WordPress dashboard

Welke menu onderdelen je ziet, hangt af van je rol. Omdat jij degene bent die in dit geval WordPress heeft geïnstalleerd, heb jij de rol met de meeste bevoegdheden. Dat is de rol van ‘Beheerder’ en dat geeft je toegang tot alle menu onderdelen. Als je de website aan het maken bent voor een ander, bijvoorbeeld een klant, kun je later deze rol ook aan diegene toewijzen. Andere rollen zijn: Redacteur, Auteur, Schrijver en Abonnee. En bij zogenaamde ‘multisites’ is er ook nog de ‘Super Admin’.

Als het goed is, zie je deze menu onderdelen:

 • Dashboard
 • Berichten
 • Media
 • Pagina’s
 • Reacties
 • Weergave
 • Plug-ins
 • Gebruikers
 • Gereedschappen
 • Instellingen

Het uiterlijk van je website aanpassen

Laten we deze menu onderdelen één voor één bekijken. Allereerst gaan we naar Gebruikers. Klik daar maar eens op en je ziet het scherm veranderen in het Alle Gebruikers scherm. Hier wordt een lijst weergegeven van alle gebruikers. In jouw geval ben jij nu nog de enige gebruiker, maar je kan andere mensen als gebruiker toevoegen, en ook rollen en daarmee bevoegdheden aanpassen. Als je nu klikt op het submenu Profiel, kom je op je persoonlijke pagina terecht. Hier kun je informatie zoals je naam en je contactinformatie invoeren en je wachtwoord aanpassen.

Oké, nu gaan we naar Weergave. Hier kun je met een WordPress thema het uiterlijk van je website aanpassen. Een thema is een template (format) waarop je het ontwerp van de website baseert. Voor uitgebreide informatie over thema’s en hoe je het juiste thema kiest, kun je dit artikel bekijken: Hoe kies ik het juiste thema voor mijn WordPress website? En hier ga ik dieper in op Divi, het thema dat ik zelf gebruik. Bij de installatie is het thema standaard ingesteld op WordPress Twenty Twenty-One. Deze naam is afgeleid van het jaartal waarin je WordPress downloadt en installeert. Als je uiteindelijk een thema hebt gekozen en geactiveerd, klik dan in de toolbar bovenin op je websitenaam om te bekijken hoe de website er met dat thema uitziet.

Een blog maakt je website nog persoonlijker

Nu gaan we eens kijken naar hoe je content kunt toevoegen aan je website. WordPress is oorspronkelijk ontwikkeld voor het maken van blogs. Blog is een afkorting van ‘weblog’ (weblogboek). Het is een website of webpagina die continu nieuwe informatie publiceert in de vorm van artikelen en verhalen die berichten worden genoemd. Met een blog maak je de website nog persoonlijker en trek je bezoekers aan die geïnteresseerd zijn in wat je doet en wat je te bieden hebt. Daarnaast draagt het bij aan de vindbaarheid in zoekmachines. De standaard weergave van de berichten op je blogpagina is in omgekeerde chronologische volgorde, maar je kunt dit aanpassen als je dat wilt.

De blogfunctie vind je in het navigatie hoofdmenu bij Berichten. Klik daar eens op en je krijgt het scherm Alle Berichten te zien. Om een nieuw bericht aan te maken, klik je op de knop Nieuw Bericht. In het scherm dat nu verschijnt, vul je eerst een titel in en vervolgens voeg je tekst en media zoals afbeeldingen en video’s toe in zogenaamde ‘content blokken’ (web inhoud blokken). Om je post te publiceren, klik je op de Publiceer knop. De lezers van jouw berichten kunnen reageren met Reacties. Om deze reacties te modereren en om erop te reageren, ga je naar het navigatie hoofdmenu onderdeel Reacties. Modereren houdt in dat je de reacties goedkeurt of afkeurt en eventueel verwijdert.

Ontdek hoe ik jou kan helpen met je website

Op Pagina’s plaats je content

Nu je gezien hebt wat je met een blog kunt, gaan we een ander belangrijk content onderdeel bekijken: Pagina’s. De naam zegt het al, met dit onderdeel maak je de webpagina’s van de website aan. Anders dan blog berichten, zijn pagina’s tijdsonafhankelijk en bezoekers kunnen er niet direct op de content reageren. Op de pagina’s plaats je allerlei content waarmee je bezoekers, zoals potentiële klanten en andere zakelijke contacten informeert over de organisatie en wat zij te bieden heeft. Nieuwe pagina’s aanmaken en content toevoegen werkt hetzelfde als met berichten op de blog. Je klikt op de Nieuwe Pagina knop en plaatst content in blokken.

Trouwens, de media die je uploadt en gebruikt voor je berichten en pagina’s, worden allemaal opgeslagen in een media galerij, de Bibliotheek. Deze kun je bekijken door in het navigatie hoofdmenu te klikken op Media. Ook hier, net zoals op de blog en de webpagina’s kun je nieuwe media toevoegen met de Nieuw Bestand knop.

Een menu aanmaken en aanpassen

Maar voor je pagina’s en berichten gaat aanmaken, is het handig om eerst daarvoor een menu aan te maken. Met dit menu geef je de bezoekers een overzicht van de informatie er op de website te vinden is. Het is dus belangrijk om hier een duidelijke structuur in aan te brengen. Klik op Weergave en vervolgens op het submenu Menus. Daar kun je vervolgens op Menu Aanmaken bovenin het scherm klikken om een nieuw menu te creëren voor de webpagina’s, de blog en voor de footer. In elk menu kun je onderdelen, bijvoorbeeld pagina’s, toevoegen, verwijderen en rangschikken. De pagina’s kun je toevoegen en verwijderen in het linker venster, genaamd ‘Aan menu toevoegen’. Je kunt ze rangschikken, zeg maar de volgorde veranderen, door ze in het rechter venster, genaamd ‘Menu structuur, te slepen naar een andere plek in het menu.

Naast de content georiënteerde menu onderdelen zijn er drie onderdelen die te maken hebben met de werking van de website. Dat zijn de onderdelen: Plug-ins, Gereedschappen en Instellingen. Bij Instellingen beheer je alle instellingen van de website, zoals de titel, het e-mailadres, privacy, reacties op de blog, antispam en permalinks. Bij Gereedschappen vind je extra functies die ingebouwd zijn in of geïmporteerd zijn naar WordPress. Ze lijken wel iets op Plug-ins. Plug-ins zijn kant en klare code die je kunt gebruiken als aanvulling op de WordPress software om meer mogelijkheden te creëren. Zo zijn er bijvoorbeeld plug-ins voor meertalige websites, events calendars en SEO.

WordPress dashboard onderdelen op een rijtje

Nu hebben we alle onderdelen van het dashboard bekeken en ken je de basisfuncties. Ik heb deze even op een rijtje voor je gezet:

 • Bij Gebruikers wordt een overzicht gegeven van alle gebruikers met hun rollen en bevoegdheden
 • Met Weergave pas je het uiterlijk van de website aan met een thema
 • Berichten is het onderdeel waar je nieuwe berichten aanmaakt voor de blog
 • Bij Reacties kun je reacties op je berichten modereren
 • Pagina’s zijn de webpagina’s waarop je alle content plaatst
 • In de Media Bibliotheek vind je alle afbeeldingen en video’s die je uploadt
 • Met Menu geef je de bezoekers een overzicht van de webpagina’s
 • Bij Instellingen beheer je de instellingen
 • Gereedschappen geeft extra functies
 • Plug-inszijn een aanvulling op de WordPress software

Ik ben nieuwsgierig! Heeft dit artikel je goed geholpen?