1. Home
 2. Knowledge Base
 3. SEO
 4. Rank Math vs Yoast: welke SEO-plug-in is het beste?

Rank Math vs Yoast: welke SEO-plug-in is het beste?

Dat SEO belangrijk is om je website zichtbaar te maken in zoekmachines, daar zijn we het ondertussen al wel over eens. Maar hoe begin je hieraan? WordPress heeft handige plug-ins om zelf aan de slag te gaan met SEO-optimalisaties op je website. Yoast SEO is er daar één van. Maar de laatste tijd is er een nieuwe plug-in die razend populair aan het worden is, namelijk Rank Math. Ik leg je graag uit wat de verschillen zijn tussen beide plug-ins. Is de een beter dan de ander?

Lees meer over SEO op je WordPress website

Yoast SEO vs Rank Math

Yoast SEO

Als we de tools even vergelijken, zien we dat Yoast SEO al best lang bestaat. In 2010 werd de plug-in ontworpen door, jawel, een Nederlander. De WordPress plug-in maakt het mogelijk omfocus keywords en meta data toe te voegen aan pagina’s. Hij analyseert ook je pagina’s en geeft tips om ze te optimaliseren voor een betere leesbaarheid en betere SEO-score.

Met de gratis versie van de plug-in kom je al heel ver, maar de betaalde versie ($89) biedtextra mogelijkheden zoals interne linking, redirects en meer.

Rank Math

Rank Math daarentegen werd in 2018 gelanceerd en is dus nog relatief nieuw. De plug-in biedt geautomatiseerde functies om je website te optimaliseren. Hij voorziet een integratie met Google Search Console en andere keyword tools én is vrij ‘licht’ in gebruik. De plug-in zal namelijk de features die je niet gebruikt uitschakelen, waardoor je website niet vertraagd.

Ook deze tool is gratis en biedt premium functies startende vanaf $59. Dit is wel interessant omdat je met een Pro-versie keywords kan tracken en je eigen structured data kan opstellen.

Beide tools zijn zeer toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden. Ze bieden tips en stappen om zelf aan de slag te kunnen met SEO op je website. Maar als je net dat extra laagje wil bereiken, biedt Rank Math toch meer opties. Laten we bekijken welke precies.

Keyword optimalisatie

Beide tools maken het mogelijk om een focus keyword in te geven voor een pagina. Maar bij Rank Math kan je er meerdere toevoegen, waar je er bij Yoast maximum vijf kan gebruiken (in de pro-versie).

Zowel Rank Math als Yoast SEO geven aan waar je je keyword moet verwerken in de pagina. Zodra je pagina goed is geoptimaliseerd, krijg je ‘groen licht’ om hem live te zetten. Uiteraard zijn dit slechts indicaties. Denk hierbij aan het gebruiken van het keyword in de titels, in de inleiding en een aantal keer in de bodytekst. Het handige aan het ingeven van meerdere focus keywords, is dat je makkelijker kan werken met synoniemen, waardoor je pagina veel natuurlijker zal aanvoelen.

Beide plug-ins werken dus ongeveer hetzelfde, al geeft Rank Math iets duidelijker aan – met een score op 100 – hoe goed je pagina geoptimaliseerd is. Bij Yoast SEO is dit in de vorm van een rode, oranje of groene bol. Je zal dus iets sneller leren wat werkt en wat niet wanneer je Rank Math gebruikt.

Content optimalisatie

Gelijkaardig aan de keyword optimalisatie, biedt Yoast SEO ook een content optimalisatie. De tool bekijkt of je tekst goed leesbaar is en geeft tips om de leesbaarheid te verbeteren. Denk hierbij aan het toevoegen van tussenwoorden en tussentitels, schrijven in de actieve vorm en het inkorten van paragrafen en alinea’s.

Rank Math heeft een vergelijkbare analyse, maar daar zit het verweven in de algemene score die een pagina sowieso al krijgt voor de SEO-optimalisaties.

Leesbaarheid is niet de belangrijkste factor wanneer het aankomt op SEO, maar wel iets om rekening mee te houden. Google vindt de gebruikerservaring steeds belangrijker, zeker met de nieuwe Page Experience Update die momenteel wordt uitgerold.

Integratie met andere tools

Hoe dieper je wil duiken in SEO, hoe meer tools je zal willen inschakelen. Beide plug-ins voorzien integraties met tools en optimalisaties als:

 • Google Search Console
 • Automatische canonical URL’s
 • XML sitemaps
 • Sociale media optimalisatie (Open Graph)
 • SEO breadcrumbs
 • Site verificatie
 • Structured data

Hier beginnen we grotere verschillen te zien tussen beide tools. Rank Math biedt namelijk veel meer features gratis aan. Interne linking en keyword suggesties, waarvoor je moet betalen bij Yoast SEO, worden gratis aangeboden bij Rank Math. Daarnaast kan je ook redirects instellen en keyword analytics verkrijgen in de gratis versie.

Er zijn ook tools beschikbaar in Rank Math die Yoast SEO helemaal niet aanbiedt. Zo kan je rankings van keywords tracken en je site vergelijken met die van concurrenten. Andere extra features die je enkel bij Rank Math vindt, zijn:

 • Google Trends integratie
 • SEO voor afbeeldingen
 • Automatische beschrijvingen bij afbeeldingen
 • Klanten management
 • Uitgebreide redirects (302, 307, 410,…)
 • 404 logs
 • Structured data voor video’s die automatisch wordt ingevuld
 • SEO waarschuwingen

Hier merken we dus duidelijk dat Rank Math de basis features van Yoast SEO veruit overtreft.

Hulp nodig bij je website? Neem contact met me op!

Gebruiksgemak van de plug-in

Eerder in deze blog vermeldde ik al dat beide plug-ins zeer makkelijk te gebruiken zijn, ook voor wie nog maar net begint met SEO. Rank Math gaat hier nog een stap verder in. De plug-in biedt namelijk een basic en advanced modus.

In de basic modus, speciaal voor beginners, zal er veel automatisch lopen en is de tool veel simplistischer voorgesteld, zodat het minder overweldigend overkomt. De advanced versie is dan weer perfect voor professionals of SEO-experts die elk deel van hun website onder controle willen hebben.

Welke plug-in is nu beter?

Ondanks dat Rank Math veel meer opties biedt, kunnen we niet per se zeggen dat de plug-in beter is dan Yoast SEO. Het is maar net wat je wil doen en hoe geavanceerd je je SEO wil managen.

Yoast SEO blijft een goede optie voor beginners die hun website een eerste optimalisatie willen geven. Wil je toch de professionelere kant op en een meer uitgebreide SEO-strategie toepassen? Dan raad ik aan Rank Math te installeren.

Heb je nog vragen of heb je hulp nodig bij je eigen website? Aarzel niet om mij te contacteren!

Ik ben nieuwsgierig! Heeft dit artikel je goed geholpen?

Support nodig?

Niet gevonden waar je naar op zoek bent? Of kom je er nou echt niet uit? Je kan mij altijd een berichtje sturen met je vraag. Ik ben er voor je.
Help mij!