1. Home
 2. Knowledge Base
 3. Hosting
 4. Hoe maak je een MySQL-database aan voor je WordPress website?

Hoe maak je een MySQL-database aan voor je WordPress website?

Heb je een eigen WordPress website gemaakt? In dit artikel leg ik je uit hoe je een MySQL-database aanmaakt en vult, en vervolgens hoe je ervoor zorgt dat de database automatisch wordt opgeschoond. Je krijgt antwoord op de volgende vragen:

 1. Wat is een database?
 2. Hoe maak je een database aan?
 3. Hoe vul je deze?
 4. Hoe zorg je voor automatische opschoning van de database?
 5. Wat doe je als je te maken krijgt met een kritische fout?

Hoe maak je een MySQL-database aan?

Als je eenmaal WordPress hebt gedownload van WordPress.org en deze handmatig wilt installeren, krijg je een ZIP bestand met bestanden, waaronder een configuratiebestand gedownload naar je computer. Verderop leg ik uit hoe je met dit zogenaamde ‘wp-config-sample.php’ bestand een wp-config.php bestand aanmaakt en dit met data vult zodat je de installatie kunt starten. Tijdens de installatie van WordPress geeft de wp-config.php namelijk deze data door aan een database. Deze database (voluit: MySQL-database) is een digitale databank waarin WordPress alle inhoud en instellingen van je website opslaat. Ook de instellingen van het thema en de plugins worden hierin opgeslagen. De database vormt de basis voor je website.

Nu je weet waarvoor de database bedoeld is, kun je er een aanmaken. Het handigst is om dit te doen in de beheeromgeving van je webhosting, bijvoorbeeld DirectAdmin en C-panel. Zelf gebruik ik DirectAdmin en daar is mijn volgende uitleg op gebaseerd. Maar de handelingen in C-panel zijn niet heel anders. Als je ingelogd bent in DirectAdmin, klik je eerst op je domeinnaam en vervolgens op ‘MySQL Management’. Hier kun je een database aanmaken en beheren. Het aanmaken van een database doe je door op ‘Create new Database’ te klikken. In het dialoogvenster dat verschijnt, zie je de ‘database name’ en de ‘username’. De username kun je nog aanpassen. Voer vervolgens een password in, klik op ‘Create’ en je database is aangemaakt.

Hoe vul je de MySQL-database?

Bij de volgende stap maak je een kopie van het configuratiebestand en noem je deze kopie: ‘wp-config.php’, dus zonder het woord ‘sample’. Het oorspronkelijke bestand blijft bestaan tussen de installatie bestanden in het ZIP-bestand. Als je dit hebt gedaan, ga je in dit bestand je database gegevens invoeren. Dat doe je als volgt. Open het configuratiebestand met Kladblok (Windows) of Teksteditor (Mac). Ga vervolgens naar de database die je zonet aangemaakt hebt en kopieer hier één voor één de data in het configuratiebestand.

Welke informatie dat is, kun je zien aan het woord ‘here’ voorafgegaan door een specifiek woord, bijvoorbeeld: ‘database_name_here’, ‘username_here’. In sommige rubrieken wordt er met een paar regels Engelse tekst aangegeven wat je daar kunt invoeren of vervangen. Vervolgens plak je de data op de juiste plek in het configuratiebestand. De reden dat je dit kopieert en plakt in plaats van het letter voor letter te schrijven, is dat je de kans op spelfouten verkleint. Het belang daarvan leg ik je verderop in deze aflevering uit.

Hulp nodig? Neem gerust contact met me op!

Automatische opschoning van de database

De basisdata die je in ieder geval in moet voeren, zijn de ‘MySQL settings’, de ‘Authentication Unique Keys and Salts’ en de url (volledige domeinnaam). Ik raad je ook het volgende aan:

 • Pas de tabelnaam aan om toegang door hackers te voorkomen
 • Voeg de WordPress URL en de website URL toe en verander daar ‘http’ in ‘https’
 • Voeg de Force SSL toe voor de https-verbinding
 • Voer de code voor revisies in

Waarvoor heb je de revisie code nodig? Iedere keer als je een webpagina of een blog post aanpast (een revisie uitvoert), wordt naast de aangepaste versie ook de originele versie opgeslagen. Hoe meer je dus opslaat, hoe voller je database wordt. In het begin merk je daar niet zoveel van, maar na een tijdje kan deze overvol raken, waardoor de website langzamer wordt geüpload, en wordt zelfs de data limiet overschreden. Daarnaast maakt een ophoping van data het makkelijker voor anderen om toegang te krijgen tot de database.

Dit is heel makkelijk op te lossen door het aantal revisies in te stellen op 3, de bewaartermijn van de prullenbak in te stellen op 7 dagen en overbodige mediabestanden in de media galerij meteen permanent te laten verwijderen. En dat doe je dus o.a. door extra codes in te voeren in het configuratiebestand. Zo zorg je voor automatische opschoning van de database. Om het je makkelijk te maken, geef ik je hieronder de code. Nu hoef je deze alleen nog maar te kopiëren en te plakken in het configuratiebestand boven de regel: ‘/* That’s all, stop editing! Happy publishing. */’.

 /* Specify maximum number of Revisions. */
 define( 'WP_POST_REVISIONS', '3' );

 /* Post & Pages Trash interval. */
 define('EMPTY_TRASH_DAYS', 7); /*Interval is 7 days*/

 /* Trash media items */
define( 'MEDIA_TRASH', false ); /*Set true if you want a recycle bin*

Wat doe je als je te maken krijgt met een kritische fout?

Als je het configuratiebestand klaar hebt, ben je aangekomen bij de laatste stap in het installatieproces: het installeren van WordPress op je domeinnaam. Dit doe je via de FTP-client van je webhosting. Bij de installatie wordt de database geladen met de data in het configuratiebestand dat immers daarmee verbonden is. Als uiteindelijk de website klaar is en je deze online zet, wordt alles wat jij toevoegt, aanpast of verwijdert in de backend, direct zichtbaar.

Tenminste, als het installatieproces goed verloopt. Want, als je pech hebt, krijg je bij de installatie geen installatiescherm te zien, maar een wit scherm. Dan heb je te maken met een kritische fout. Een kritische fout ontstaat wanneer het configuratiebestand geen verbinding kan maken met de database. Dat is meestal omdat de data die eraan toegevoegd is onjuist is. Bijvoorbeeld door een verkeerde spelling van de username. Je lost het op door in het configuratiebestand na te gaan of alle data helemaal juist is ingevoerd. Zelfs de kleinste fout kan problemen veroorzaken.

Nog even een opsomming

Nog even een opsomming Nu weet je hoe je een MySQL-database aanmaakt voor de handmatige installatie van WordPress. Hier vind je een opsomming van wat je moet doen:

 1. Maak in ‘DirectAdmin’ een database aan.
 2. Kopieer het configuratiebestand en hernoem dit ‘wp-config.php’.
 3. Kopieer en plak de benodigde data op de aangegeven plek in het configuratiebestand.
 4. Voer revisie code in.
 5. Installeer WordPress op je domeinnaam via de FTP-client.
 6. Ga bij een kritische fout na welke data onjuist is ingevoerd.
Ik ben nieuwsgierig! Heeft dit artikel je goed geholpen?

Support nodig?

Niet gevonden waar je naar op zoek bent? Of kom je er nou echt niet uit? Je kan mij altijd een berichtje sturen met je vraag. Ik ben er voor je.
Help mij!