1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Hosting
  4. Hoe kies je een goede domeinnaam?

Hoe kies je een goede domeinnaam?

Veel van mijn klanten willen goed gevonden worden op hun domeinnaam. Ze kiezen dan voor een domein met keywords zoals fruitplukken-amsterdam.nl. Is dit wel de goede keuze en beperk je zo niet de mogelijkheden van je website? Ik leg je graag uit hoe je de juiste domeinnaam kiest.

Wanneer kiezen voor je merk als domeinnaam?

Bij het oprichten van je bedrijf heb je gekozen voor een bepaalde merknaam. Waarom zou je deze dan niet gebruiken als domeinnaam? In vele gevallen is dit de beste optie. Werk je onder je eigen familienaam? Dan is dit jouw persoonlijke merk. Je familienaam kan voor vele beroepen je imago versterken. Denk bijvoorbeeld aan loodgieters, bakkers of boekhouders. Maar voor grotere bedrijven, zoals een webshop of horecazaak, is dit lastiger.

Er zijn wat voor- en nadelen verbonden aan het gebruiken van je merk als domeinnaam. De voordelen zijn dat het heel charismatisch overkomt en meteen vertrouwen opwekt. Het toont vaak ook aan dat je bedrijf wat kleinschaliger is, wat voor bepaalde klanten een pluspunt is. 

Dat pluspunt brengt uiteraard ook een nadeel met zich mee: grotere projecten gaan vaak aan je voorbij. Daarnaast kan het bij het groeien van je bedrijf eventuele partners afschrikken, zeker voor een mogelijke overname. Uiteraard kan de naam nog aangepast worden, maar dit kost vaak geld en je moet opnieuw naamsbekendheid opbouwen. 

Kies je niet beter voor zoekwoorden in je domeinnaam?

Wanneer je kiest voor een generische domeinnaam, gebruik je een algemeen woord of woorden om je bedrijf te omschrijven. Denk bijvoorbeeld aan plukjefruit.nl voor een fruitboer waarbij je zelf je fruit kan plukken. Hoe algemener je domeinnaam, hoe makkelijker hij te onthouden is door potentiële klanten. 

Maar je maakt het jezelf ook moeilijk. Wat als je op een gegeven moment ook fruitsappen wil verkopen in een kleine webshop op dezelfde website? Dan past je domeinnaam niet meer bij hetgeen je aanbiedt op je website en heeft dat een negatieve invloed op de SEO van je website. 

Van SEO gesproken: Google let tegenwoordig niet meer zo op je domeinnaam. Waar vroeger websites als autokopen.nl of goedkopevakanties.nl zeer goed scoorden, is dit effect tegenwoordig sterk teruggeschroefd. Branded traffic krijg je sowieso naarmate je naamsbekendheid opbouwt en hier ga je eigenlijk op SEO vlak nooit heel specifiek op werken. Je kan je beter focussen op het optimaliseren van de content op je website. Dat zal veel meer effect hebben. Hiervoor kan je plug-ins gebruik als Yoast of Rankmath.

Lees hier welke SEO plug-in het beste past bij jouw website

De ultieme combinatie in jouw domeinnaam

En wat als we een combinatie maken van je merk én een keyword? Dat kan natuurlijk ook! Dan heb je het beste van beide werelden, zoals bijvoorbeeld jansensanitair.nl. Hierbij is het wel belangrijk om het goede trefwoord te kiezen. Doe hier dus zeker wat research voor. Je moet goed weten welke markten je wil bereiken en op welke keywords je gevonden wil worden.

Tools die je hierbij kunnen helpen zijn onder andere Google Trends of Google Keyword Planner. Allebei gratis en je kan er bekijken welke zoekwoorden vaak worden gezocht en in welke regio. Je kan ook bekijken welke resultaten bepaalde combinaties van zoekwoorden opleveren.

Enkele tips voor het optimaliseren van je domeinnaam

Je hebt dus eindelijk een domeinnaam gekozen (of nog niet), maar waar moet je nog op letten bij het samenstellen van je domeinnaam? Ik geef je hieronder enkele gouden regeltjes die ervoor zullen zorgen dat bezoekers niet alleen je domeinnaam beter onthouden, maar ook Google tevreden zal zijn.

  • Maak je domeinnaam niet te lang. Hoe korter hij is, hoe minder bezoekers moeten intypen en hoe beter ze hem zullen onthouden
  • Gebruik geen hoofdletters in je domeinnaam
  • In plaats van een woord, kan je ook een zin gebruiken. Ook hier geldt de regel dat je hem best zo kort mogelijk houdt
  • Bekijk bij het gebruik van een zin zeker of er geen dubbele betekenis aan zit (bv. Who Represents wordt whorepresents.com)
  • Probeer koppeltekens te vermijden. Dit is niet alleen lastig om in te typen, Google is hier ook niet zo’n fan van
  • Vermijd getallen of speciale tekens, zoals letters met accenten. De kans dat je website fout wordt ingetikt, is dan vrij groot
  • Kies een domeinextensie in functie van je locatie, identiteit en doelgroep. Dit kan een .nl zijn, maar ook een .com of .eu als tussenweg
  • Vermijd echter wel gratis domeinextensies zoals .tk. Deze ondermijnen je professionaliteit en komen niet echt betrouwbaar over. Het zal ook moeilijker zijn om domein autoriteit op te bouwen op deze manier.
  • Gebruik in je domeinnaam geen (oude) merken die niet van jou zijn

Is de domeinnaam nog beschikbaar?

Nou heb ik al die moeite gedaan om uit te leggen hoe je een domeinnaam moet kiezen, maar al bij al moet hij natuurlijk nog wel beschikbaar zijn! Je kan het zo gek niet bedenken of domeinnamen zijn tegenwoordig al geclaimd. Er zijn zelfs bedrijven die random domeinnamen opkopen om ze dan aan te bieden aan belachelijk hoge prijzen. 

Hoe check je of de domeinnaam die je in gedachte hebt nog beschikbaar is? De meeste webhosting partijen hebben een eigen checker ingebouwd op hun website waarbij je zeer snel kan zien of een domeinnaam nog beschikbaar is of niet. Zo kan je bijvoorbeeld die van Vimexx gebruiken. 

De kans is ook groot dat je domein niet meer beschikbaar is op een algemene extensie als .nl of .com, maar wel met een goedkopere extensie als .biz. Dit is dan een optie die je zelf moet afwegen. Wil je per se die domeinnaam? Dan ga je voor een minder bekende extensie. Wil je toch zeker een .nl website? Dan zal je een andere domeinnaam moeten zoeken.

Je ziet het, een domeinnaam kies je niet op één, twee, drie. Je denkt beter wat langer na voor je vasthangt aan een beperkte domeinnaam die je later eventueel nog moet veranderen. Heb je advies nodig of heb je andere vragen? Aarzel dan niet om mij te contacteren!

Ik ben nieuwsgierig! Heeft dit artikel je goed geholpen?

Support nodig?

Niet gevonden waar je naar op zoek bent? Of kom je er nou echt niet uit? Je kan mij altijd een berichtje sturen met je vraag. Ik ben er voor je.
Help mij!