Selecteer een pagina
 1. Home
 2. Knowledge Base
 3. Onderhoud
 4. Je website onderhouden is ook belangrijk

Je website onderhouden is ook belangrijk

Net zoals met alles in het leven, heeft ook een website liefdevolle aandacht nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Voor een website is dat in de vorm van regelmatig onderhoud. In dit artikel leg ik je uit hoe je de website kunt onderhouden om problemen te voorkomen en je website optimaal te laten presteren. Vragen waar je antwoord op krijgt zijn:

 1. Hoe voorkom ik problemen met mijn website?
 2. Waar moet ik op letten bij het onderhoud?
 3. De website is live, En dan?

Regelmatig onderhoud zorgt voor optimale prestaties

Hoe je problemen met je website voorkomt, kan ik het beste illustreren met een vergelijking met het menselijk lichaam. Als we goed voor onszelf zorgen door gezond te eten, regelmatig te bewegen en te rusten, en aandacht te schenken aan onze behoeften en gevoelens, dan kunnen we ervan uitgaan dat we een grotere kans hebben om gezond te blijven en gelukkig te leven. Ons immuunsysteem is dan sterk en beschermt ons tegen ziekte en afbraak van ons lichaam, zodat we optimaal kunnen functioneren.

Voor je website geldt precies hetzelfde. Als we daar regelmatig aandacht aan schenken, voorkomen we storingen in de software (bugs), besmetting door virussen, inbraak door hackers en grote hoeveelheden spam mails in het aan de website gekoppelde e-mailaccount. Door je website regelmatig te onderhouden, is deze beschermd tegen negatieve invloeden van buitenaf en blijft deze functioneren zoals het hoort met de prestaties die je ervan mag verwachten.

Je website onderhouden, hoe doe je dat?

Maar wat moet je dan doen om problemen met je website te voorkomen? Anders dan met ons lichaam, heeft een website geen dagelijkse verzorging nodig. Alleen al wekelijks kijken of alles op je website nog werkt, is voldoende. Kijk dan gelijk ook of er updates zijn voor het thema dat je gebruikt of voor de plug-ins en voer deze dan ook uit. Ik herinner je nog aan dit artikel over thema’s, waarin ik je adviseerde om WordPress thema’s en plug-ins te gebruiken waar regelmatig updates voor zijn. Als je erachter komt dat het thema of een bepaalde plug-in niet langer wordt geüpdatet, ga dan op zoek naar een variant waarmee je het thema of de plug-in kunt vervangen.

Besef wel dat updates ook juist voor problemen kunnen zorgen. Dat gebeurt als andere plug-ins niet meer goed samen gaan met een plug-in die net geüpdatet is. Daarnaast kunnen recentelijke aanpassingen een goede werking van je website verstoren. Daarom raad ik je aan om altijd een back-up te maken zowel voor als nadat je aanpassingen doorvoert. Met een back-up kun je in ieder geval terugvallen op de vorige versie van je website en veel gemakkelijker en sneller achterhalen wat de oorzaak is van het probleem.

En wat als er toch iets misgaat?

Daarnaast doe je er goed aan om regelmatig je database te optimaliseren. Dit kun je vergelijken met een ontgiftingskuur voor je lichaam. Net zoals zo’n kuur afvalstoffen in je lichaam afvoert en de werking van organen verbetert, zorgt een database optimalisatie ervoor dat je website opgeschoond wordt en waar nodig de werking van plug-ins en andere onderdelen wordt verbeterd. Daarnaast kun je de snelheid van je website verhogen door de stylesheets te minimaliseren of samen te voegen, en door de webpagina cache te legen. Denk er goed aan dat je na elke aanpassing van de website, opnieuw de stylesheets minimaliseert of samenvoegt en dat je bij elke aanpassing kijkt wat voor effect deze heeft op de website.

Maar wat doe je dan als ondanks de regelmatige updates, het maken van back-ups en de optimalisatie van de database, er toch problemen zijn met je website? Bijvoorbeeld als de lay-out is verschoven of als een thema niet meer werkt. Het eerste waar je naar moet kijken, is of er foutmeldingen worden gegeven. Aan de hand van de foutmeldingscode kun je meestal wel achterhalen waardoor het probleem veroorzaakt wordt. Wat je ook kunt doen, is met de back-up de website terugzetten in de versie van voor de update of de aanpassingen. Vervolgens zet je de plug-ins één voor één uit en kijk je of het thema dan weer werkt. Zo achterhaal je welke plug-in voor problemen zorgt.

Gaat er toch iets mis? Schakel mij gerust in!

Website onderhoud checklist

Kun je me nog volgen? Met deze website onderhoud checklist kun je stap voor stap je website onderhouden:

 1. Kijk elke week of er updates zijn voor het thema dat je gebruikt of voor de plug-ins en voor deze zo gauw mogelijk uit.
 2. Vervang plug-ins waarvoor geen regelmatige updates meer worden geleverd.
 3. Controleer ook eens per week of je website nog goed functioneert door deze te bezoeken en elke pagina te bekijken. Dit kun je het beste doen in een privé omgeving en op een ander apparaat dan je normaal gebruikt.
 4. Kijk dan ook in de backend of er foutmeldingen worden gegeven. Zo ja, kijk naar de foutmeldingscode. Die geeft meestal aan waar het probleem door wordt veroorzaakt.
 5. Check vervolgens of alles nog werkt. Zo niet, zet de website terug in de vorige versie, en ga één voor één alle plug-ins na om te kijken welke plug-in voor problemen zorgt.
 6. Maak een back-up voor en nadat je iets in de backend van je website aanpast.
 7. Optimaliseer eens per maand de websitedatabase.
 8. Zorg dat je website beveiligd is tegen spam en virussen, bijvoorbeeld met een veiligheidsplug-in of via je webhosting bedrijf.

Met mijn onderhoudsformule heb je er geen omkijken meer naar

En dan is het moment gekomen om je website online te zetten. En dan? Zorg dat je met mijn checklist in de hand periodiek onderhoud blijft uitvoeren. Doen er zich toch problemen voor? Kijk dan eerst of je aan de hand van mijn uitleg hierboven het probleem kunt oplossen. Lukt het je niet? Maak je geen zorgen. Ik los het graag voor je op met een zogenaamde one-time fix. Daarbij analyseer ik de onderliggende oorzaak, voer de oplossing door en leg je uit hoe je dit zelf in de toekomst kan voorkomen. En als je geen tijd hebt om zelf het onderhoud uit te voeren of als je het te ingewikkeld vindt, is er nog mijn full support of een onderhoudsabonnement. Met mijn pakketten heb je geen omkijken meer naar het onderhoud. Terwijl ik ervoor zorg dat je website de prestaties levert die je ervan mag verwachten, kun jij je met een gerust hart op je eigen onderneming richten.

Ik ben nieuwsgierig! Heeft dit artikel je goed geholpen?

Support nodig?

Niet gevonden waar je naar op zoek bent? Of kom je er nou echt niet uit? Je kan mij altijd een berichtje sturen met je vraag. Ik ben er voor je.
Help mij!