Selecteer een pagina
 1. Home
 2. Knowledge Base
 3. Plugins
 4. Graag stel ik je voor aan mijn 5 favoriete WordPress plug-ins

Graag stel ik je voor aan mijn 5 favoriete WordPress plug-ins

WordPress telt oneindig veel plug-ins die je kan activeren om je website te verbeteren. Maar welke kies je nou voor jouw website? In deze post ga ik je vertellen over de WordPress plug-ins waarmee ik werk. Daarom stel ik je nu graag voor aan mijn 5 favoriete plug-ins:

 1. Yoast SEO
 2. WPML
 3. WooCommerce
 4. WP Rocket
 5. Gravity Forms

Voor ik begin, wat is ook alweer een plug-in? Plug-ins zijn kant-en-klare code die geschreven is door ervaren software developers. Je kunt ze gebruiken als aanvulling op de software van WordPress om extra functies toe te voegen aan de website. Als het goed is, heb je voordat je aan de website begon, vastgesteld wat je met de website voor ogen hebt. Dan weet je ook welke functies niet geboden worden door de software en dus welke plug-ins je nodig hebt na de installatie van het door jou gekozen thema. Nu ben ik benieuwd of daar een van mijn favorieten bij staat. Dus laten we gauw kijken naar de eerste.

1. Yoast SEO

In mijn vorige blog, legde ik uit wat SEO is en hoe je het kunt toepassen. Wat is het ook alweer? SEO staat voor ‘search engine optimization’, oftewel zoekmachine optimalisatie. Het houdt in dat je met een aantal handelingen de website optimaliseert voor zoekmachines, waardoor deze goed vindbaar is voor mensen die op zoek zijn naar wat je te bieden hebt. De eerste keer dat je dit doet, kan het een behoorlijke klus zijn en daarna moet je het ook nog eens bijhouden. De Yoast SEO plug-in neemt het werk niet uit handen, maar maakt het wel een stuk eenvoudiger om onder andere de juiste keywords te gebruiken, je eigen meta title te maken en een sitemap aan te maken voor de zoekmachines.

Yoast SEO adviseert over de keywords die je gebruikt

Wat doet deze plug-in precies? Voor mij voelt het alsof er een SEO-expert naast me zit die me adviseert over de keywords die ik gebruik in de content op de website. Dit zonder dat ik daar (veel) voor hoef te betalen. Met de gratis plug-in kun je namelijk heel makkelijk je website optimaliseren en als je ‘net iets’ meer wilt, betaal je maar € 89,- exclusief btw per jaar voor een uitgebreide premium versie. Om terug te komen op mijn vraag zonet, Yoast doorzoekt de content op je website naar de keywords (zoektermen) waarop je gevonden wilt worden. Het geeft vervolgens aan of deze keywords in de juiste verhouding en op de juist plek worden gebruikt. Tegelijkertijd zoekt het ook naar variaties op de keywords die je aangeeft. Als op een bepaalde variatie vaker gezocht wordt dan op jouw keyword, dan stelt de plug-in voor om deze variatie te gebruiken.

Dit is de basis. Daarnaast zorgt Yoast voor gestructureerde data over de webpagina’s, zodat de zoekmachines begrijpen waar de pagina’s over gaan. Ook kun je door de ‘snippet editor’ bekijken hoe jouw pagina’s en posts er voor potentiële bezoekers uit zien in de zoekresultaten, en kun je de omschrijving aanpassen. Wat ook handig kan zijn, is de informatie die je krijgt over de leesbaarheid van de teksten. En op de achtergrond zorgt deze virtuele SEO-expert ervoor dat de zoekmachines heel gemakkelijk de website kunnen doorzoeken. Wil je Yoast SEO eens proberen? Op de website vind je meer informatie en kun je de WordPress plug-in downloaden.

2. WPML

Stel je voor dat je website bedoeld is om mensen te bereiken die een andere taal spreken. Bijvoorbeeld omdat je het werkgebied van jouw onderneming in Nederland gaat uitbreiden naar Latijns-Amerika. Of omdat je een webshop maakt voor een klant die verzorgingsproducten op natuurlijke basis biedt aan mensen in heel Europa. Dan heb je vast een meertalige website of webshop nodig. WPML maakt het mogelijk om zo’n website te maken en de content daarop te onderhouden. Op dit moment is het beschikbaar in 40 talen en daaraan kun je taalvariaties toevoegen, zoals Canadees Frans.

WPML vereenvoudigt het beheer van een meertalige website

Hoe werkt het? Simpel gezegd, wordt er een soort parallelle website aangemaakt voor de andere taal die je op de website gebruikt. Bijvoorbeeld, als je domeinnaam een .nl extensie heeft en je wilt ook een Engelse versie hiervan, dan kun je exact dezelfde website in het Engels aanmaken. Wat heel handig is, is dat WPML het overzicht houdt en daardoor het beheer van een meertalige website vereenvoudigt. Iedere keer dat je een nieuwe pagina aanmaakt of de content in één taal aanpast, krijg je op het dashboard een melding met de vraag of je die pagina of die content wilt vertalen in de andere taalversie(s) van de website. En als je voor een uitgebreidere versie van WPML kiest, kun je de vertalingen uitbesteden aan vertalers van hun vertaalservice of de vertalers met wie jij samenwerkt. Wil jij een meertalige website? Bezoek dan de website van WPML.

3. WooCommerce

Zonet noemde ik het voorbeeld van een webshop die heel Europa bedient. Met WordPress kun je vrij eenvoudig een uitgebreide webshop maken. Daarvoor gebruik je de e-commerce plug-in van WooCommerce. Net zoals bij een website, doe je er goed aan om eerst een aantal dingen helder te krijgen. Ik heb het over de structuur van de website, het ontwerp (vooral van de homepagina) en de menu’s, maar ook welke betalingsopties je wilt gebruiken en hoe je de producten gaat verzenden.

Dat is nogal wat, maar de plug-in helpt je daarbij. Net zoals Divi, waar ik het over had in de vorige aflevering, is WooCommerce heel gebruiksvriendelijk en makkelijk te begrijpen. Als je er echt niet uitkomt, is er veel informatie op de website die je wijzer maakt en je kunt om support vragen in de community. En je kunt natuurlijk altijd mij om hulp vragen.

WooCommerce zorgt voor een volledig geautomatiseerde webshop

Wat ook heel fijn is aan deze WordPress plug-in, is dat je de webshop met een zogenaamde API kan koppelen aan de software van pakket bezorgdiensten, betaal providers zoals Mollie, en boekhoud software zoals Exact. En zelfs zonder deze API’s kom je al een heel eind met de ingebouwde betalingsmogelijkheden van de plug-in zelf. Daarnaast wordt er veel geautomatiseerd, zoals de berekening van totaalprijzen, belastingen en verzendkosten. Dat scheelt een hoop werk en tijd die je kunt besteden aan bijvoorbeeld marketing of je producten. En om het jezelf helemaal makkelijk te maken, kun je thuis verzendlabels printen en je webshop beheren waar je maar wilt met een mobiele app op je telefoon. Ben je klaar om online te verkopen? De plug-in vind je op de WooCommerce website.

4. WP Rocket

Essentieel voor een website als je bezoekers wilt aantrekken en informeren, is de snelheid waarmee deze geladen wordt. Waarom? Het is heel simpel. Uit onderzoek blijkt dat 40% van website bezoekers de website verlaat als het meer dan 3 seconden duurt voordat deze geladen is. Als dat bij jouw website gebeurt, betekent het dat 40% van je bezoekers er nooit achter komt hoe goed jouw dienst of product is. Daarnaast is het zo dat snel ladende websites hoger ‘gerankt’ worden door zoekmachines en dus bij de eerste zoekresultaten getoond worden.

Met WP Rocket blijft de laadsnelheid optimaal

Met WP Rocket verhoog je de laadsnelheid van de website, waardoor bezoekers niet hoeven te wachten en eerder geneigd zijn te blijven om de informatie op de website tot zich te nemen. Een van de functies van deze plug-in is het legen van website caches. Een cache is een soort tijdelijke opslag voor data die snel geleverd moet worden om bepaalde websitefuncties uit te laten voeren. Dat is heel belangrijk voor de werking van de website, maar het nadeel van een cache is dat deze snel volloopt. Als dit gebeurt, wordt de website langzamer geladen. WP Rocket zorgt ervoor dat de cache regelmatig wordt opgeschoond, waardoor de laadsnelheid optimaal blijft.

Nog een functie van WP Rocket is dat het CSS en JavaScript kan verkleinen en verkleinen en combineren. Ook dit is goed voor de laadsnelheid van de website. Hier moet je wel nagaan wat het beste werkt voor jouw website. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de CSS niet te combineren, omdat anders deze bij elke webpagina wordt geladen in plaats van alleen de specifieke pagina waarvoor het bedoeld is. Wil je dat bezoekers lang genoeg op je website blijven om contact met je op te nemen over datgene wat jij te bieden hebt? Ga eens kijken op de website van WP Rocket.

5. Gravity Forms

Een van de onderwerpen waar ik over vertelde in de vorige aflevering over Divi, was het gebruik van website formulieren (forms). Denk aan contactformulieren en inschrijfformulieren voor nieuwsbrieven en blogs. Dit soort eenvoudige standaardformulieren kun je heel makkelijk aanmaken met een WordPress thema zoals Divi, maar als je een iets complexer formulier wilt maken, dan heb je een plug-in nodig. Ik gebruik dat van Gravity Forms.

Deze WordPress plug-in heeft een aantal handige functies. Ik geef je een paar voorbeelden. Stel dat je aan het begin van een enquête de respondenten in twee groepen wilt verdelen. Eén met respondenten die veel make-up gebruiken en één met respondenten die weinig make-up gebruiken. Door vragen te stellen die gebaseerd zijn op conditionele logica, kun je in Gravity Forms andere specifieke vragen per groep formuleren. Een andere functie is het toevoegen van een type parameter. Stel dat klanten kunnen kiezen uit drie pakketten. Bij elk pakket voeren zij bepaalde informatie in en klikken vervolgens op een button met een call-to-action, bijvoorbeeld ‘Yes, ik wil dit!’. Door een parameter toe te voegen aan de link van de button, zorg je ervoor dat de klanten automatisch naar een uitgebreid offerte formulier worden geleid. En de plug-in zorgt er ook voor dat het formulier aangevuld wordt met de informatie die al ingevoerd is, waardoor het proces een stuk eenvoudiger en prettiger wordt voor de klant.

Met Gravity Forms maak je maatwerk formulieren

Ook kan een geavanceerde gebruiker zelfs een beetje JavaScript toevoegen om het formulier helemaal op maat te maken. Bijvoorbeeld bij een meerkeuze vraag ‘Welk type restaurant bezoek je het liefst?’ waarbij meerdere antwoorden mogelijk zijn. De drie antwoord opties zijn: 1. Frans, 2. Italiaans, 3. geen van beide. Met de JavaScript kun je voorkomen dat naast optie 3 ook optie 1 en/of optie 2 gekozen wordt.

Wat ook zo fijn is aan Gravity Forms, is dat het zeer gebruiksvriendelijk is. Je kiest welke velden je nodig hebt, configureert de opties die je nodig hebt, plaatst het formulier op je website en de plug-in doet de rest. Daarnaast kun je het integreren met webapplicaties zoals HubSpot om je marketing, sales en klantenservice te beheren. En de formulieren kun je ook maken in dezelfde stijl als het thema en de andere formulieren die je gebruikt, bijvoorbeeld met CSS. Dus als jij heel gemakkelijk maatwerk formulieren aan wilt maken, dan raad ik je aan om eens te kijken naar de Gravity Forms website.

Nog even een samenvatting

Dat waren ze dan, mijn 5 favoriete plug-ins. Ik vat ze nog even samen voor je. Dan kun je beslissen of je ze ook gaat gebruiken.

 • Yoast SEO: een virtuele SEO-expert die je ondersteunt bij je keyword gebruik
 • WPML: de plug-in voor het maken en beheren van een meertalige website
 • WooCommerce: de webshop plug-in die alles regelt
 • WP Rocket: een plug-in die de laadsnelheid van je website optimaliseert
 • Gravity Forms: de plug-in waarmee je complexe website formulieren maakt
Ik ben nieuwsgierig! Heeft dit artikel je goed geholpen?